3 Ekim 2014 Cuma

Vasabi - Vasabi Sosu

Gönderen Unknown zaman: 10:03






Bu bitkiyi, sosu daha çok yeni öğrendim. Araştırınca aslında daha önce de duymuşum, Recep İvedik 2 filminde Recep Japon bir kızla buluşuyor ve kızın '' bu çok acı fazla yeme'' diye ikaz etmesine rağmen bolca yiyor ve acıdan mahvoluyor :) (sahneyi buradan izleyebilirsiniz ) İzleyenler sahneyi hatırlayacaktır. Böyle bir film anımdan sonra gelelim vasabi nedir, sosu nasıl yapılır onu anlatmaya..

                               

Vasabi, turpgiller familyasına üye bir bitkidir. Kökü, çok yoğun tat ve acı içerdiği için yemeklerde çeşni olarak kullanılır. Japon turbu olarak da isimlendirilmesine karşın bu familyanın turp türüne ait değildir. Kökü içerdiği yoğun ve kuvvetli tat ve acı yüzünden yemeklerde çeşni olarak kullanılır. Acılığı, acı biberlerdeki kapsaisin 'in dilde neden olduğu acıdan daha çok, hardalın burun ve solunum yollarında yarattığı acı hissine yakındır. Japonya'daki vadi nehir yataklarında doğal olarak yetişir. vasabi Japonya'dan başka Wasabi Koreana ve Wasabi Tetsuigi türleri de vardır.



Vasabi , çok ince rendelenmek üzere sos haline getirilir. 



Ham kök haliyle veya kullanıma hazır dişmacunu tüpüne benzeyen tüpler içerisinde satılır. Lokantalarda, macun hali müşterinin siparişi üzerine hazırlanır; 15 dakika içerisinde aromasını yitirir.Suşi hazırlanırken, vasabi'yi pilav ve diğer malzemelerin arasına koyar; bu şekilde vasabi tadını daha uzun süre koruyabilir.



Vasabi'nin acı yaratması yağ bazlı olmadığından, acı biberlerin yarattığı histen daha kısa sürelidir ve herhangi bir yiyecek veya içecek tüketimiyle kolaylıkla silinir. Acı, ilk olarak burun deliklerinde ve solunum yollarında yoğun olarak hissedilir ve alınan miktara bağlı olarak oldukça yüksek şiddette acı verebilir.



Vasabi buharının solunum yollarıyla alınması kuvvetli uyarıcı bir etki yaratır. Bu özelliği, duyma özürlü kişilerin yangın ve benzeri tehlikeli durumlarda uyarılması amacıyla kullanılabilir. Böylesi bir deneyde, deneklerden bir tanesinin uykusundan on saniye içerisinde uyandığı tespit edilmiştir.[6] Bu yönde yapılan çalışmalar, nihayetinde Makoto Imai, Naoki Urushihata, Hideki Tanemura, Yukinobu Tajima, Hideaki Goto, Koichiro Mizoguchi ve Junichi Murakami'ye 2011 yılı Nobel Kimya ödülü kazandırmıştır.


(vasabi tarlası)

Hasadı zor olduğu için, gerçek vasabi'nin fiyatı yüksektir. Bu yüksek fiyat nedeniyle yabanturbu (acırga), hardal, nişasta ve yeşil gıda boyası karışımı ile taklidi sıklıkla kullanılır. Japonya dışında gerçek vasabi bitkisini bulmak zordur. Piyasada varolan kimi ürünlerin paketinde vasabi yazsa dahi, içeriği gerçek vasabi bitkisi içermeyebilir. Taklidinin tadı vasabi ve yabanturbu arasında olsa dahi fark kolaylıkla ayırtedilebilir. Taklit vasabi Japonya'da bulunmaktadır ancak seiyo wasabi ("batı wasabi'si") olarak adlandırılır

2 yorum:

Lapermstyle dedi ki...

Vasabi sosunu biliyordum ama böyle bir bitki olduğunu ilk defa öğrendim çok güzel bir post olmuş ellerine sağlık :)

Unknown dedi ki...

Teşekkür ederim :))

Yorum Gönder

 

Kiyopta Toki Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review